ua en ru

Україна не має наміру відмовлятися від статусу без'ядерної держави, - Дещиця

Україна не має наміру змінювати свій без'ядерний статус.

Україна не має наміру змінювати свій без'ядерний статус. Про це під час пленарного засідання Саміту з питань ядерної безпеки в м. Гаага (Королівство Нідерланди) заявив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця, передає прес-служба українського зовнішньополітичного відомства.

Дещиця заявив, що, незважаючи на появу політичних закликів в Україні до відновлення арсеналу ядерної зброї, наша держава послідовно дотримуватиметься взятих на себе міжнародних зобов'язань.

"Україна шукатиме інші способи зміцнення власної безпеки і захисту територіальної цілісності та незалежності, зокрема у колективному форматі", - наголосив в.о. міністра.

Водночас Дещиця зауважив, що раптова та неспровокована агресія Росії проти України та анексія нею Криму не лише поставили під загрозу суверенне майбутнє нашої держави, а й змусили багатьох замислитися про доцільність наслідування без'ядерного прикладу України.

Нагадаємо, вчора під час саміту в Гаазі генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив, що гарантії безпеки ядерних держав щодо країн, які не мають атомної зброї, повинні бути дотримані і ці гарантії повинні бути зобов'язуючими і недвозначними. При цьому він звинуватив Росію, США і Велику Британію у порушенні відповідних зобов'язань перед Україною.