ua en ru

Україна не може підвищувати "зелені" тарифи, - експерти

Україна не має економічної можливості підвищувати "зелені" тарифи на електроенергію, вироблювану з альтернативних джерел.

Україна не має економічної можливості підвищувати "зелені" тарифи на електроенергію, вироблювану з альтернативних джерел. Про це говорили учасники 5-ї щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український енергетичний форум".

На думку фахівців, баланс вироблення електроенергії різними видами генерації в 2014 р. є виваженим і потребує виконання, а не перегляду. Адже підтримка альтернативних джерел енергії в кінцевому підсумку лягає на плечі споживачів.

Провідний менеджер з енергоефективності та змін клімату ЄБРР Сергій Масліченко вважає, що розвиток на початковому етапі енергетики в Україні був трохи перекошений у бік сонячної енергетики, тому що сектор лобіювався одним з представників влади.

"Була побудована величезна кількість об'єктів сонячної енергетики, які отримували тарифи у кілька разів вище, ніж в європейських країнах і, напевно, найбільші в світі", - зазначив експерт.

В даний час, вважає він, для сонячної енергетики потрібно знизити тарифи до економічно обґрунтованих і призупинити розвиток цього сектора на користь вітроенергетики, біоенергетики.

Сонячна електроенергія є найдорожчою в енергосистемі. Вона стоїть в 30 разів більше, ніж електроенергія ГЕС, в 24 рази - АЕС і в 10 разів - ТЕС. У червні кВт.год сонячної енергії продавався в енергоринок по 7,2 грн.