ua en ru

Україна не може одночасно бути повноправним партнером МС та економічною колонією ЄС, - Медведчук

Україна не може одночасно бути повноправним партнером Митного союзу і економічною колонією Європейського Союзу. Про це у своєму блозі пише лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС загрожує Україні збільшенням ставок мит на українську продукцію", - пише Медведчук. При цьому він процитував недавню заяву Президента Росії Володимира Путіна про те, що після підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС РФ хоч і не заборонятиме ввезення на російський ринок українських товарів, "але це означає, що ці товари не будуть користуватися пільговим режимом в рамках режиму ЗВТ".

Лідер "Українського вибору" зазначає, що російський уряд вже проводить консультації з Україною щодо 6-го протоколу до Договору про Зону вільної торгівлі. "Ця міра вимушена - країни ТЗ, які піклуються про вітчизняного виробника, повинні захищати свій ринок", - зазначає політик.

"Зрозуміло, що про залізну завісу мова не йде, але пільгового режиму наші експортери можуть позбутися. Правда, члени Кабміну і Президент всіма силами прагнуть переконати народ, що ці побоювання безпідставні. Вони стверджують, що керівництво країни зможе домовитися із західними, так і зі східними партнерами на самих вигідних умовах. Мовляв, сьогодні ми підпишемо угоду про асоціацію з Євросоюзом, а завтра знайдемо підхід до Москви", - зазначає Медведчук.

Однак політик упевнений, що так навряд чи вийде.

"В черговий раз нам нагадали про це на мінському саміті Вищої Євразійського економічного ради, в якому брали участь глави держав Митного союзу та СНД. Зокрема, там обговорювалося, чи є можливим одночасна участь України в ЗВТ з Євросоюзом і членство в МС. Вердикт однозначний: Україна може приєднатися лише до одного з союзів", - пише Медведчук.

При цьому він зазначає, що аналогічні заяви неодноразово робили і західні партнери України.

"Однак українська влада, часто слідуюча вказівкам єврочиновників, чомусь не хоче чути, що неможливо всидіти на двох стільцях. Маю відзначити, що в нинішніх умовах мова не йде про Велику Європу, яка у віддаленій перспективі здатна об'єднати країни Європейського та Митного союзів. У разі конструктивної позиції обох сторін інтеграція від Лісабона до Владивостока стане реальністю. Але це порядок денний не сьогоднішнього і навіть не післязавтрашнього дня. В геополітичній грі Україна не може одночасно бути повноправним партнером Митного союзу і економічною колонією ЄС. Так що прийшов час визначатися", - підсумував Медведчук.