ua en ru

Україна має намір направити свого космонавта на російський сегмент МКС, - НКАУ

Україна має намір направити свого космонавта на російський сегмент Міжнародної космічної станції (МКС). Про це повідомляє прес-служба Національного космічного агентства України (НКАУ) за підсумками візиту 12-14 жовтня в Україну глави Федерального космічного агентства РФ Анатолія Пермінова.
13 жовтня 2010 р. сторони провели восьме засідання підкомісії з питань співробітництва в сфері космічної промисловості комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії.
На засіданні підкомісії підведені підсумки виконання попередніх домовленостей та обговорені питання: пріоритетного проекту єдиного координатно-часового забезпечення України і Росії на базі російської Глобальної навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС, співробітництва з виконання наукових експериментів на російському сегменті МКС, проведення фундаментальних наукових досліджень та дистанційного зондування Землі, спільного використання засобів Національного центру управління та випробувань космічних засобів (НЦУВКЗ).
"За результатами засідання підписано протокол, в якому передбачені заходи щодо подальшого розвитку співпраці за вищевикладеними напрямами та дано доручення відпрацювати питання про підготовку українського космонавта для польоту в космос на російському кораблі і його участі в довгостроковій роботі на російському сегменті МКС", - йдеться в повідомленні. Протоколом передбачено проведення спільних заходів з відзначення в Росії і в Україні 50-річчя польоту в космос Юрія Гагаріна.
Російська делегація відвідала НЦУВКЗ, розташований поблизу м. Євпаторія в Криму, для ознайомлення з його можливостями для участі в перспективних міжнародних космічних проектах, в тому числі реалізованих в рамках Російської Федеральної космічної програми. Керівник Роскосмоса А.Пермінов високо оцінив стан готовності технічних засобів НЦУВКЗ і рівень підготовки його фахівців.
Нагадаємо, в останній раз український космонавт літав у космос у 1997 р.