ua en ru

Україна має намір до 2020 року відродити підводний флот

Україна має намір до 2020 року відродити підводний флот Фото: головнокомандувач ВМС України Сергій Гайдук

У складі ВМС мають бути 2-4 підводних човнів

Україна має намір до 2020 року відродити підводний флот. Про це у інтерв'ю Defense Express заявив головнокомандуючий ВМС України, віце-адмірал Сергій Гайдук.

"Нашими планами передбачається до 2020 р. відродити у складі ВМС підводні сили у складі 2-4 підводних човнів. Підводні сили мають стати елітою флоту та важливим бойовим, морально-психологічним і стримуючим фактором в регіоні", - заявив Гайдук.

Він зазначив, що на цей час розглядаються різні варіанти оснащення майбутніх українських підводних сил, при цьому до уваги беруться особливості можливого району їх бойового застосування.

Враховуючи особливості гідрології та глибини Чорного моря, це можуть бути надмалі, малі або навіть середні підводні човни, в т. ч. на правах оренди.

Також Гайдук підкреслив, що "для підводних сил буде створено нову інфраструктуру".

Нагадаємо, міністерство інфраструктури України розробило проект нового порту в районі Дніпро-Бузького лиману, який буде спеціалізуватися на рейдової перевалки вантажів.

"Новий порт дозволить приймати великовантажні судна типу "панамакс", "постпанамакс" і навіть" кепсайз" (до 100 тис. тонн). Важливо, що надходить з річки вантаж взагалі не заходить у звичайний морський порт, а відразу потрапляє на рейдову перевалку. Це економить власника вантажів і час, і гроші", - розповів перший заступник міністра інфраструктури Володимир Шульмейстер.