ua en ru

Україна почне закачування російського газу після підписання тристороннього протоколу

Україна почне закачування російського газу після підписання тристороннього протоколу Фото: Володимир Демчишин

Демчишин розповів про перспективи поставок "блакитного палива" з РФ

Україна почне закачування російського газу після підписання тристороннього протоколу, який зафіксує умови поставок російського газу в зимовий період. Про це сьогодні в ході брифінгу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає кореспондент РБК-Україна.

"Щойно протокол буде підписаний, відповідно, відразу розпочнеться закачування... Закачування почнемо відразу, як почнемо передоплачувати", - сказав Демчишин.

За його словами, необхідне для цього фінансування вже є. "Кошти є, 500 млн (дол., - ред.) зібрали", - уточнив глава Міненерго. Йдеться про внутрішні кошти, але також планується і фінпідтримка міжнародних фінансових інституцій.

"2,2 млрд куб. м зайдуть з Росії, цей весь обсяг ми можемо закачати протягом місяця", - додав Демчишин.

Нагадаємо, як повідомлялося, Євросоюз виділить Україні 500 млн дол. на закупівлю російського газу під час зимового періоду. "Частина фінансування, в обсязі не менше 500 млн дол., має бути доступною вже в кінці цього року", - йшлося в повідомленні прес-служби Європейської комісії.

Згідно з постановою уряду РФ, ціна російського газу для України на четвертий квартал після надання знижки складе 227,36 дол. за 1 тис. куб. м.