ua en ru

Україна може повернути кошти родини Януковича тільки шляхом конфіскації за рішенням суду, - Ярема

Україна може повернути кошти родини Януковича тільки шляхом конфіскації за рішенням суду, - Ярема Джерело фото:twitter.com/Елена Смирнова

Україна може повернути в державний бюджет кошти, награбовані угрупованням екс-Президента України Віктора Януковича, тільки шляхом конфіскації за рішенням суду. Про це заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема в ефірі програми "Факти" на каналі ICTV.

"У рамках розслідування кримінального провадження і майданівського, і в тому числі кримінальних проваджень, порушених стосовно Януковича і членів його злочинного угруповання, яка переслідується за скоєння економічних злочинів, ми наклали арешт на великі суми коштів, зокрема за кордоном заарештовано близько 2 млрд дол., в Україні заарештовано на загальну суму 6 млрд грн та 1,8 млрд дол. Це суми, які перебували на рахунках Януковича, Азарова, Пшонки, Захарченко та інших посадових осіб. На превеликий жаль, українське законодавство на сьогодні передбачає повернення цих засобів у разі конфіскації. Конфіскація може бути винесена судом, коли буде винесено вирок", - заявив Ярема

За його словами, на минулому засіданні Кабінету міністрів України був розглянутий законопроект про так звану спеціальну конфіскацію, що включає додаткові кримінальні злочини, в тому числі за те, що було скоєно на Майдані.

"Таким чином, ми сподіваємося, що Верховна Рада прийме ці законопроекти, і ці особняки, земельні ділянки і засоби будуть конфісковані в бюджет України", - заявив Ярема.


За його словами, цей закон також дозволить повернути кошти, що арештовані за кордоном.

"Ці заарештовані кошти, в тому числі 50 кг золота, яке вилучено у Ставицького, це все знаходиться на зберіганні в державних банках, які забезпечують арешт, накладений судом за поданням прокуратури", - підкреслив генпрокурор.

Нагадаємо, ГПУ готується до заочної суду проти Януковича. Профільний комітет Ради вимагав у ГПУ надати дані про рахунках оточення Януковича до 25 грудня.