ua en ru

Україна може стати мостом між ЄС і РФ, а не ареною протистояння, - Медведчук

Ще рік тому в України був шанс стати своєрідним мостом між Заходом і Сходом, однак прозахідно налаштовані політики в Києві, які заявляють про безальтернативність євроінтеграційного вибору, зробили все для того, щоб розірвати відносини між Україною і Росією. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

"В Україні до цього моменту не знайшлося мудрих, перспективно мислячих державних діячів, здатних знайти баланс між східним і західним векторами зовнішньоекономічної інтеграції", - зазначив він.

За словами Медведчука, лідери країн ЄС все частіше заявляють, що співпраця з РФ вигідна об'єднаній Європі, а втрата російського ринку обертається для неї величезними збитками. "На думку виконавчого директора Східного комітету німецької економіки Райнера Лінднера, у минулому році через санкції лише у Німеччині оборот великих і середніх фірм на російському ринку скоротився на 20-40%. Український же ринок, вважає Лінднер, ніколи не зможе замінити російський. Тому абсолютно закономірно те, що про створення зони вільної торгівлі між Євросоюзом і Росією європейці кажуть все голосніше і частіше", - додав лідер "Українського вибору".

Політик нагадав, що на підтримку ідеї Великої Європи в різний час висловлювалися глава дипломатії Євросоюзу Федеріка Могерини, колишній єврокомісар з питань розширення ЄС Штефан Фюле, глава австрійського Мзс Себастян Курц. Також цю ідею підтримали німецький канцлер Ангела Меркель, віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель і глава німецького Мзс Франк-Вальтер Штайнмайер.