ua en ru

Україна може стати енергетичним хабом Європи, в т.ч. завдяки видобутку сланцевого газу, - посол США

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт вважає, що Україна може стати енергетичним хабом Європи. Про це у п'ятницю, 30 серпня 2013 р., він заявив під час зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим.

Посол США в Україні Джефрі Пайєтт вважає, що Україна може стати енергетичним хабом Європи. Про це у п'ятницю, 30 серпня 2013 р., він заявив під час зустрічі з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим, передає прес-служба уряду.

"Ми сподіваємось, що видобуток сланцевого газу зможе стати гарним механізмом, який принесе Україні економічний приріст і відкриє нові можливості. І також ми сподіваємося, що це стане певним каталізатором, який допоможе реформувати енергетичний ринок з тим, щоб Україна стала енергетичним хабом у Європі", - сказав посол США.

У свою чергу Микола Азаров зазначив, що наша країна зацікавлена у енергетичній співпраці з США і уряд зробить все можливе для того, аби якомога швидше американські компанії ExxonMobil і Chevron розпочали видобуток сланцевого газу в Україні.

Нагадаємо, що раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна домовляється з європейськими постачальниками про зберігання їх газу у своїх підземних сховищах. За його словами, між сторонами вже є попередня домовленість.

Що стосується видобутку сланцевого газу в Україні, то заплановані проекти за участю світових лідерів у сфері енергетики - Royal Dutch Shell і Chevron. 16 січня 2013 р. Донецька обласна рада погодила проект угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах Юзівського родовища. Нідерландсько-британська нафтогазова компанія Royal Dutch Shell вкладе в Юзівське газове родовище (Донецька область) від 10 до 50 млрд дол.

Кілька днів тому Івано-Франківська обласна рада відхилив угоді про видобуток сланцевого газу з Chevron.