ua en ru

Україна може розраховувати на пільги з боку "Газпрому" після повернення "Нафтогазом" 12,1 млрд куб. м газу RUE, - джерело

Україна може розраховувати на пільги з боку "Газпрому" тільки після того, як НАК "Нафтогаз України" поверне 12,1 млрд кубометрів газу трейдеру RosUkrEnergo (RUE; 50% у "Газпрому", 45% - у Дмитра Фірташа). Про це неофіційно повідомили в російській монополії, передає "Комерсант-Україна".

Цей газ вилучено у трейдера "Нафтогазом" у 2009 році, але тепер його має бути повернено за рішенням Стокгольмського арбітражу, затвердженому українським судом. "Нафтогаз" оскаржує рішення суду у вищестоящих інстанціях. Джерела видання говорять, що у разі рішення Верховного суду на користь RUE "Нафтогаз" протягом декількох днів спише газ на користь трейдера, не піднімаючи його зі сховищ. Це підтвердив і співробітник Мінпаливенерго. Далі, за словами менеджера "Газпрому", весь газ буде продано через "УкрГаз-Енерго" (по 50% належать RUE і "Нафтогазу") в Україні з мінімальною націнкою. Після чого RUE поверне НАК з отриманої виручки (більше 3 млрд дол.) 1,7 млрд дол. - це борг трейдера, який погасив у 2009 році "Нафтогаз".