ua en ru

Україна може втратити найперспективніший ринок збуту сільгосппродукції через вирощування ГМ-продукції, - Медведчук

Вирощування генно-модифікованих агропродуктів загрожує втратою самого перспективного для України ринку сільгосппродукції. Про це у своєму блозі написав лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"У найближчі роки Китай може перетворитися на найбільшого покупця української аграрної продукції. Однак вітчизняному виробнику поки рано радіти. Підписання Угоди про асоціацію і створення ЗВТ України з ЄС створять умови для перетворення нашої країни в основній полігон для вирощування ГМ-продукції в Європі. При цьому в розвинених країнах ЄС вона не вирощується, це спеціалізація периферії: Румунії, Чехії, Словаччини, Іспанії та Португалії" - зазначив політик.

На думку Віктора Медведчука, продовження політики євроінтеграції може призвести до втрати одної з основних переваг українського сільського господарства - виробництва органічної продукції, що, в свою чергу, призведе до відмови КНР від імпорту значної частини українських продуктів аграрного сектора.

"Втім, навіть якщо Україна відмовиться від ідеї створення ЗВТ з ЄС, проблему виробництва трансгенів це повністю не вирішить. У країні з'явилися впливові лобісти цього виду діяльності. Так, глава Мінагрополітики Н. Присяжнюк заявив, що міністерство ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять виробляти і продавати сою з генетично-модифікованого насіння. При цьому міністр не виключив, що слідом за соєю може бути дозволено вирощування в Україні кукурудзи з ГМ-насіння" - стверджує лідер руху.

Віктор Медведчук повідомляє, що Українська зернова асоціація підтримує ідею вирощування ГМ-продукції. Це питання також лобіює Американська торгова палата в Україні.

"Американці, що нав'язують всьому світу політичні рішення, не соромляться безцеремонно втручатися і в економічну політику інших країн. Особливо таких, як Україна, де до них ставляться з надмірним пієтетом. Зрозуміло, що про необхідність враховувати у вирішенні подібних питань думку громадян країни мова не йде" - додав політик.

Віктор Медведчук нагадав про результати досліджень, що показали, що ГМО має негативний вплив на народжуваність, яка різко скорочується вже в третьому поколінні.

"Мабуть, європейські та американські "друзі" України, а також їхні українські соратники розглядають як таких піддослідних громадян нашої країни, тому й вирішили провести на них експеримент з непередбаченими результатами" - підбив підсумок лідер ГР "Український вибір".