ua en ru

Україна може видобувати щорічно 20 млрд куб. м нетрадиційного газу, - експерт

Україна в найближчі декілька років може вийти на промисловий видобуток нетрадиційного газу на рівні 20 млрд куб. м щорічно. Таку думку висловив генеральний директор Cadogan Petroleum Бертран де Паллірес в інтерв'ю International Herald Tribune. "Нетрадиційний газ потенційно може внести величезний внесок в обсяги видобутку природного газу в Україну, але це дуже умовний прогноз. Щорічний видобуток нетрадиційного газу може досягти 20 млрд куб. М - це обсяг загальної газовидобутку на території Україні", - зазначив він.

За його словами, Україна володіє значними запасами нетрадиційного газу і можливість видобутку цього газу варто розглядати в перспективі. "Ми впевнені, що розміри нетрадиційних газових запасів настільки великі, що їх просто не можна ігнорувати", - підкреслив де Паллірес.

На його думку, при сприятливих інвестиційних умов через 5 років вийти на промисловий видобуток нетрадиційного газу в Україну. "Якщо почати розвідувати родовища в цьому році, протягом трьох років можна буде почати пробну видобуток, а через п'ять років перейти до промислового видобутку. Враховуючи суттєві ризики і вартість розробки родовищ нетрадиційного газу, український уряд повинен стримати свою обіцянку і пом'якшити податковий режим", - сказав він.

Раніше Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт висловив думку, що Україна може стати експортером газу завдяки розробці сланцевих родовищ.