ua en ru

Україна та Молдова підписали дві угоди про транскордонне співробітництво

Україна та Молдова підписали дві угоди про транскордонне співробітництво Фото: Молдова

Підписання угод відбулося у присутності Консультативної ради місії ЄС з прикордонної допомоги Молдові та Україні

Сьогодні, 4 листопада, між Молдовою та Україною було підписано дві нові угоди з транскордонного співробітництва для спрощення та прискорення переміщення через спільний кордон. Про це повідомляє Представництво Європейського союзу в Україні.

Перша угода, що встановлює спільний контроль у прикордонному пункті пропуску "Первомайськ-Кучурган", забезпечить імпорт, експорт і транзит підакцизних товарів та товарів, що не підлягають акцизному оподаткуванню, через Придністров'я. Це збереже час і витрати підприємців та усуне необхідність перенаправляти вантажі, включно з алкогольними та тютюновими виробами, в об'їзд цієї ділянки кордону, а також дозволить уникнути подвійного митного оформлення в Кишиневі та Тирасполі.

Друга угода, що встановлює автоматизований обмін даними з перетинання молдавсько-українського кордону, зміцнить безпеку завдяки підвищенню прозорості переміщення транспортних засобів і товарів через кордон. Це також дозволить зняти з іноземних громадян, що в'їжджають у Придністров'я, зобов'язання реєструвати своє перебування в міграційних органах Молдови, тобто їм не потрібно буде переїжджати до адміністративної лінії розмежування на заході Придністров'я.

Підписання цих угод відбулося у присутності Консультативної Ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM). Місія EUBAM, яка допомагає Молдові та Україні у наближенні до стандартів ЄС у сфері управління кордонами, давно виступає за підписання цих угод, які сприятимуть перетину кордону, а також регіональному розвиткові та торгівлі. EUBAM та інші органи ЄС надавали допомогу молдавським та українським спеціалістам у прикордонній сфері, виходячи зі свого передового досвіду у встановленні спільного прикордонного контролю.

Нагадаємо, ЄС хоче виділити 200 млн євро для бізнесу в Україні, Грузії та Молдові.