ua en ru

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft

Україна очолила антирейтинг країн, в яких налічується найбільша кількість сайтів, що містять шкідливі програми.

Україна очолила антирейтинг країн, в яких налічується найбільша кількість сайтів, що містять шкідливі програми. Про це свідчать дані XVI випуску звіту Microsoft Security Intelligence Report (SIRv16), в якому проаналізовано уразливості і загрози інформації з більше мільярда систем і популярних сервісів по всьому світу, йдеться в повідомленні прес-служби "Майкрософт Україна".

Згідно з повідомленням, кількість заражених комп'ютерів в результаті автоматичної установки шкідливого ПЗ разом з іншими програмами та файлами, завантаженими з Інтернету, зросла в три рази за останній квартал 2013 р. та визнана експертами ключовою загрозою в 110 країнах світу.

Дослідження також зафіксувало зростання кількості заражень програмами-вимагачами, наприклад, поширення вірусу Reveton зросло на 45% за півроку. В IV кварталі 2013 р. комп'ютери майже 14% українських користувачів були атаковані такими програмами, найчастіше типами Obfuscator (8,03%), Brantall (4,14%) і Deminnix (1,77%).

Дослідження виявило, що кожен 16-й сайт в Україні містить шкідливе ПО, яким потенційно може бути заражений комп'ютер користувача. Так, на 1000 хостів доводиться 59,2 заражених сайтів. Це найвищий показник у світі, для порівняння, у всій мережі інтернет у середньому заражений приблизно кожен 54-й ресурс.

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft

Малюнок 1. Кількість заражених сайтів на 1000 інтернет-хостів, IV квартал 2013 р.

З усіх проаналізованих у звіті країн в Україні також виявлена найвища концентрація фішингових сайтів - кожний 70-й ресурс є шахрайським.

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft
Малюнок 2. Кількість фішингових сайтів на 1000 інтернет-хостів, IV квартал 2013 р.

Згідно з дослідженням, більш ніж кожен двохсотий сайт в Україні містить експлойти, які аналізують уразливості в системі і можуть ініціювати завантаження небажаних файлів на комп'ютер користувача без його відома.

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft

Малюнок 3. Кількість небажаних завантажень на 1000 сайтів, проаналізованих Bing в IV кварталі 2013 р.

Незважаючи на зменшення кількості спаму завдяки закриття кількох великих спам-мереж за останні роки, спамом, залишається 75% отриманих листів. Кіберзлочинці продовжують використовувати електронну пошту для отримання вигоди з усіх заблокованих листів 25% були відправлені з метою фішингу, шахрайства або зараження комп'ютера користувача.

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft

Малюнок 4. Кількість електронних листів за категоріями, заблокованих системою Exchange Online Protection filters в III кварталі 2013 р.

Також слід зазначити, що серед користувачів операційної системи Microsoft, майже кожен четвертий комп'ютер на Windows XP станом на кінець 2013 року був заражений шкідливим ПЗ. Після закінчення технічної підтримки цієї версії ОС 8 квітня 2014 р. експерти очікують зростання цієї цифри.

Україна лідирує за кількістю шкідливих сайтів, - Microsoft

Малюнок 5. Відсоток виявленого і усунутого шкідливого ПЗ на 1000 комп'ютерів.

Microsoft випускає Security Intelligence Report двічі на рік, щоб проінформувати громадськість про найбільш поширені глобальні і регіональні кіберзагрози з метою захисту людей і організацій, в яких вони працюють. XVI випуск звіту аналізує дані за другу половину 2013 р.

Заснована у 1975 році корпорація Microsoft є визнаним світовим лідером у галузі розробки програмного забезпечення, а також у наданні послуг та рішень, які допомагають людям та компаніям повністю реалізувати свій потенціал.

З 2003 року в Україні працює компанія "Майкрософт Україна", до завдань якої входить розвиток ринку програмного забезпечення, а також впровадження і локалізація новітніх технологій на території України.