ua en ru

Україна вивчає протокольні пропозиції Єврокомісії за результатами газових переговорів

Українська вивчає протокольні пропозиції Європейської Комісії за результатами тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Єврокомісія-Росія. 

Українська вивчає протокольні пропозиції Європейської Комісії за результатами тристоронніх газових переговорів у форматі Україна-Єврокомісія-Росія. Про це повідомила прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Як зазначається у повідомленні, українська сторона бачить вирішення неузгоджених питань у газовій сфері комплексно в рамках пакету, але під час переговорів, що відбулися 26 вересня, українська сторона не отримала прийнятної пропозиції з російського боку за цим пакетом.

"Наразі фахівцями НАК "Нафтогаз України" та Міністерства енергетики та вугільної промисловості опрацьовуються протокольні пропозиції за результатами переговорів 26 вересня, що надійшли від Європейської Комісії.

Зазначимо, що Україна у вирішенні газового конфлікту з РФ наполягає на наступних позиціях: 1) "очищення" питання ціни на природний газ від політичної (некомерційної) складової шляхом закріплення їх у відповідному господарському договорі (шляхом внесення до існуючого договору або укладання нового); 2) погодження графіків розрахунків за природний газ, що постачався у минулі періоди, та графіків та умов постачання газу у наступні періоди (у т. ч. умова "бери або плати", покриття пікових навантажень тощо); 3) приведення у відповідність до законодавства ЄС та України ("третій енергетичний пакет") угоди щодо транзиту російського газу до країн ЄС.

Нагадаємо, за результатами переговорів 26 вересня міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що країна поки не прийняла рішення про виплату газового боргу Росії.