ua en ru

Україна уникнула дефолту-2010, але вихід із кризи йде повільно, - експерти

Новій владі в Україні вдалося стабілізувати ситуацію і забезпечити економічне зростання, заявляє уряд країни. Економіка країни відновлюється, але не так швидко, як хотілося б, нарікають незалежні експерти, повідомляє Deutsche Welle.

Президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий повідомив, що обсяг прямих інвестицій в українську економіку був менший, ніж у попередні кризові роки. "Хоча минулий рік був суперкризовим, обсяг інвестицій - іноземних і внутрішніх - склав близько 15,5 млрд євро, тоді як у нинішньому році 13 млрд", - підкреслив В.Лановий. На його думку, загальна кон'юнктура говорить "про стан глибокої кризи і депресії, зі слабкими сплесками можливого підйому в наступному році".

Ці прогнози підтвердили і результати дослідження споживчих настроїв компаніями GfK Ukraine та Міжнародного центру перспективних досліджень. Згідно з отриманими даними, прийнятий з ініціативи влади новий Податковий кодекс налякав споживачів, і в листопаді 2010 р. індекс споживчих настроїв втратив 5,3 пункти на тлі падіння індексу економічних очікувань. Найбільш тривожні споживчі настрої дослідники зафіксували на Сході України, де вони впали відразу на 15,8 пунктів.

Не менш тривожними виявилися і дані одного з останніх опитувань населення, проведеного Центром соціальних досліджень "Софія": понад 37% українців вважають економічну ситуацію поганою, а ще майже 39% назвали її "скоріше поганою, ніж задовільною". На ці настрої, як відзначають фахівці, наклалися передноворічне зростання цін на продовольство і, особливо на овочі, які стали в Україні дорожчі, ніж у країнах Євросоюзу. А також початок урядової пенсійної реформи, яка передбачає підвищення страхового стажу та віку виходу на пенсію для жінок і держслужбовців.

Більшість економістів згодні з тим, що в ідеалі Україні від Росії потрібні гроші, а від Заходу - технології. Однак, як підкреслив президент Індустріальної групи УПЕК Анатолій Гіршфельд, "якщо уряд не зуміє створити умови для ведення бізнесу, які оцінить світове співтовариство, перспективи просування російського бізнесу в Україні залишаться просто блискучими". Менеджер заявив про відсутність корінних змін після прийняття Податкового кодексу та інших реформ, які "не послужили сигналом для західних інвесторів". І спрогнозував, що російський капітал буде поглинати українські високотехнологічні виробництва з огляду на відсутність конкуренції з боку західних компаній.

Тим не менш, поки в зростанні загального обсягу російських інвестицій в економіку України, яким так любить пишатися влада обох країн, переважають державні, а не приватні фінанси, констатують експерти. Директор консалтингової групи "НЕО Центр Україна" Діоніс Васильєв пояснив це тим, що російський бізнес слабо уявляє собі, як він може інвестувати, наприклад, в українську інфраструктуру.

В України є всі підстави, щоб наполягати на зміні ціни на російський газ, вважає незалежний енергетичний експерт Володимир Саприкін. У той же час, він нагадав про "інші взаєминах з" Газпромом", а фактично з Росією", які діють в СНД. І що тут "всі проблеми вирішуються в політичній площині". Першою умовою зміни газової ціни, сказав експерт, Москва висуває створення спільних підприємств.

У свою чергу експерти нагадують, що гучні заяви про інтеграцію в області авіа- і суднобудування, а також про створення СП в атомній енергетиці між "Газпромом" і "Нафтогазом України" поки залишилися на рівні декларацій. І що навіть вже створені СП у цих секторах виглядають поки що, швидше "віртуальними, ніж діючими", - підкреслив енергоексперт Олександр Нарбут.

Він висловив крайнє здивування тим, що під розмови про реформи уряд та адміністрація президента не робить ніяких зусиль для виконання Меморандуму про модернізацію української газотранспортної системи, підписаного з Євросоюзом. І навіть після прийняття закону про ринок газу і ратифікації угоди про приєднання до європейського Енергетичного співтовариства, "ніхто всерйоз не думає ні про виконання в повній мірі положень цих документів, ні про дійсні, а не декларативні реформи в газовому та нафтовому секторах", - зазначив О.Нарбут.