ua en ru

Україна через затягування тендерних процедур 9 місяців в році не забезпечена вакцинами, - експерт

Україна через затягування тендерних процедур 9 місяців в році не забезпечена вакцинами. Про це сьогодні на круглому столі щодо проведення профілактичних щеплень за участі прем'єр-міністра Миколи Азарова повідомив директор державної наукової установи "Державний центр інноваційних біотехнологій" Олександр Гриневич, передає кореспондент РБК-Україна.

"Враховуючи ситуацію з тендерами треба сказати, що на жаль, тендери дуже затягуються і виходить так, що доставка вакцин в нашу країну відбувається вже в кінці року, а фактично 1, 2 і 3 квартали країна не охоплена вакцинами. Їх просто не має. Якщо вони є, то якісь залишки і в цей час виникає ситуація, що діти не вакциновані, особливо не вакциновані ті прошарки - це діти шкільного віку неохоплені вакцинами. Це певна проблема в формуванні імунного захисту", - зазначив Гриневич.

За його словами, вакцини доставляються в Україну тоді, коли в них вже майже вийшов термін придатності і вони не придатні в наступному році: "Термін придатності вакцин виходить і ми купуємо їх в кінці 2013 р. Отже, на 2014 р. інші вимоги і інша кількість вакцин розраховується. Є вимоги - 80% терміну придатності як мінімум повинно бути, але на жаль, затягування усіма тендерними процедурами призводить до зменшення цього терміну придатності вже на етапі доставки і це проблема".

Крім того, за словами Гриневича, держава втрачає гроші, купуючи мультидози, а той час як для безпеки і економії треба закуповувати флакони з 1 дозою на дитину.

На думку експерта, покращити ситуацію допоможе прийняття закону про вакцинопрофілактику, в якому будуть прописані всі вимоги до вакцинопрофілактики, в тому числі страхування, доставка і відносини з виробниками.

Зазначимо, раніше Микола Азаров заявив, що в Україні необхідно удосконалювати процес вакцинації і організувати власне виробництво вакцин.

Читайте також: Україні необхідно закупити ліцензії стратегічних вакцин у закордонних компаній, - експерт