ua en ru

Україна має проблеми на російській митниці тому, що не входить у Митний союз, - чиновник РФ

У проблемах на російсько-українській митниці немає політичної складової, заявив голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький, передає радіостанція "Ехо Москви". За його словами, проблеми виникли через бюрократичну тяганину.

У проблемах на російсько-українській митниці немає політичної складової, заявив голова комітету Держдуми у справах СНД Леонід Слуцький (на фото), передає радіостанція "Ехо Москви". За його словами, проблеми виникли через бюрократичну тяганину.

"Труднощі з проходженням українськими товарами російської митниці в чому викликані просто бюрократією через те, що Україна не є членом Митного союзу. Однак ніякої політики в цьому немає", - запевнив Слуцький.

Слуцький додав, що сподівається, що ще до кінця серпня митні служби обох країн вирішать всі труднощі. Слуцький підкреслив, що проблеми дійсно є, але вони можуть бути вирішені в найкоротші терміни.

Ажіотаж навколо російської митниці виник вчора, коли Федерація роботодавців України, очолювана українським бізнесменом Дмитром Фірташем, заявила, що Митна служба Росії з 14 серпня включила в перелік "ризикових" всіх без винятку українських імпортерів, що фактично блокує весь український імпорт.

Прогнозний обсяг українського експорту в РФ у другому півріччі поточного року Федерація роботодавців України оцінювала приблизно 8,5 млрд дол. Внаслідок зриву частини контрактів, а також подорожчання і затримки виконання інших експортних операцій, за оцінкою ФПУ, втрати України від описуваних дій російської сторони можуть досягнути, залежно від розвитку подій, 2-2,5 млрд дол. тільки у другому півріччі поточного року.

Як наслідок, зросте на зазначену суму дефіцит платіжного балансу. Також, можна припустити, що це призведе до додаткового падіння індексу промислового виробництва на 7-8 процентних пунктів і вплине на скорочення реального ВВП приблизно на 1,5% - прогнозують у Федерації роботодавців України.

Проте вже вчора ввечері у Міністерстві доходів і зборів України заявили, що митні пости на кордоні з Росією працюють у штатному режимі.

Тим не менш, керівники українських підприємств, зокрема, "Турбоатому", "Метінвесту" і ін., говорять про більш тривалі перевірки української продукції, що поставляється в Росію.