ua en ru

Україна не має права втрачати такі флагмани промисловості, як Сумське МНПО, - Тарута

Україна не має права втрачати такі флагмани промисловості, як Сумське МНПО, - Тарута Фото: Сергій Тарута (facebook.com/osnovaparty)

Тарута розповів про передумови для реіндустріалізації

Народний депутат України, лідер політичної партії "Основа" Сергій Тарута вважає, що важливим етапом реіндустріалізації України повинна стати масштабна модернізація всієї промислової інфраструктури - енергетичної, нафтогазової, хімічної. Про це Тарута сказав в ході візиту команди партії "Основа" в Сумську область.

За його словами, необхідною передумовою для того, щоб реіндустріалізація стартувала, є проведення виборів і перезавантаження влади в країні.

"Перспективні замовлення підприємств даного сектора – це величезний ринок збуту для флагманів вітчизняної індустрії-постачальників відповідного обладнання. Таких, наприклад, як Сумське МНПО. Це ринок для флагманів українського машинобудування. Вони повинні і зможуть ефективно працювати", - зазначив Тарута.

За словами політика, Україна не має права втрачати такі флагмани промисловості, як Сумське МНПО. На цьому виробничому об'єднанні триває корпоративний конфлікт, через що завод практично зупинився. Але проблеми на підприємстві такого рівня – це вже не тільки особиста справа акціонерів. Це, як вважає народний депутат, в тому числі і проблеми регіону, це зростання соціальної напруженості, це скорочення робочих місць, це недонадходження в бюджет, це, зрештою - репутаційні ризики всієї країни, вважає Тарута.

"Я хотів би, щоб цей конфлікт швидше розв'язався, і всі сторони – акціонери, робітники, місто, держава – виявилися у виграші від того, що МНПО початок би ритмічно працювати. Якщо для врегулювання конфлікту потрібна моя допомога і посередництво, я готовий зробити все необхідне для відновлення нормальної роботи МНПО, для запуску підприємства на повну потужність. Я знаю, як ефективно вона може працювати. Ще за часів моєї роботи на "Азовсталі", а потім і в корпорації ІСД, ми співпрацювали з Сумським НВО ім. Фрунзе, закуповували у них високоякісне обладнання. Це підприємство завжди було предметом гордості, лідером галузі важкого машинобудування", - висловив свою думку лідер партії "Основа".

Але, як вважає Тарута, поряд з конфліктом акціонерів, проблеми СМНПО – це демонстрація повного нерозуміння нинішньою владою ролі індустрії в економічному відродженні України. В Україні сьогодні немає міністерства промислової політики, немає стратегії розвитку і підтримки промисловості з боку держави. Влада не може прийняти той факт, що Україну з аграрно-сировинного животіння витягне тільки реіндустріалізація. І успішна робота таких підприємств, як Сумське МНПО – її важлива складова, підкреслив депутат.