ua en ru

Україна має перспективи з експорту літаків до Латинської Америки, - експерт

Україна має хороші перспективи з експорту літаків до Латинської Америки. Про це у статті для видання "Дзеркало тижня. Україна" написав директор Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Валентин Бадрак.

"Перспективи в України на ринку озброєнь Латинської Америки пов'язані з двома великими, самостійними напрямками: до першого можна віднести ремонт і модернізацію техніки, друге становлять поставки принципово нових озброєнь", - відзначає Бадрак.

Як зазначає експерт з даними "Укрспецекспорту" (за 2012 р.), "якщо частка азіатських держав в структурі збройового експорту України становить майже половину всіх оборотів (47%), африканських - майже чверть (23%), а СНД споживає більше п'ятої частини (21%), то на обидва американських континенти припадає лише 3%".

Водночас, в дежконцерні "Укроборонпром" не приховують, що цей регіон для українських оборонних підприємств підвищеної складності. Держави цього регіону орієнтовані переважно на озброєння і військову техніку НАТО і, крім того, мають свою досить розвинену індустрію. Але все ж, перспективи у України тут є.

Як зазначає експерт, на сьогоднішній день, українські підприємства підготували пропозиції і щодо вдосконалення озброєнь, і щодо постачання нових технологій. Є готовність і передачі технологій виробництва.

"Аналітики називають серед найбільш перспективних партнерів Перу, Венесуелу, Кубу, Мексику", - відзначає Бадрак.

На думку експерта, Україні слід сконцентруватися на експорті літаків. Наразі в країнах регіону експлуатуються близько сотні літаків Антонова, причому в найближчому часі може назріти питання: продовжувати орієнтуватися на "Ани" або переходити на інші літаки.

"Найбільш ємні парки в Колумбії (15 од.), Венесуелі (15 од.) і Перу (35 од.). Більшість з них сьогодні потребують продовження льотної придатності. Але поряд з цим є вже і рішення. Наприклад, Куба прийняла рішення придбати українські Ан-158", - констатує Бадрак.

Читайте також: Україна в 2012 р. вийшла на 4-е місце у світі серед експортерів озброєння, поставивши продукції на 1,33 млрд дол, - СІПРІ