ua en ru

Україна і США підписали меморандум про взаєморозуміння стосовно ресурсів газу з нетрадиційних джерел

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко та спеціальний посланник Державного секретаря США з питань енергетичних питань в Євразії Річард Морнінгстар 15 лютого 2011 року у Вашингтоні у присутності співголів комісії із стратегічного партнерства - міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка та Державного секретаря США Хіларі Клінтон, підписали меморандум про взаєморозуміння між урядом України та урядом США стосовно ресурсів газу з нетрадиційних джерел. Про це повідомляє прес-служба Міненерговугілля.

Метою меморандуму є забезпечення умов для обміну знаннями та експертними напрацюваннями між урядом України та урядом США в сферах, що стосуються оцінки та кваліфікації ресурсів сланцевого газу в Україні.

У меморандумі говориться, що уряди США та України мають намір заохочувати та розвивати, де це є доцільним, прямі контакти та співпрацю між органами влади, університетами, дослідницькими центрами, інститутами, розвідувальними та видобувними компаніями та іншими установами.

Меморандум покликаний поліпшити паливно-енергетичний баланс України, в тому числі, шляхом диверсифікації джерел постачання газу; залучення інвестицій та новітніх технологій у геологорозвідку і видобуток сланцевого газу в Україні; створення на державному рівні системи стимулів і гарантій для сприяння проектам в галузі розвідки та видобутку сланцевого газу, яка може бути використана в якості основи для формування механізму державної підтримки реалізації проектів видобутку газу з усіх видів нетрадиційних джерел в цілому.

Під час засідання комісії відбулася презентація підсумків засідання українсько-американської робочої групи з питань енергетичної безпеки, яка проходила 11-14 лютого 2011 р. у Вашингтоні. У ході зустрічі сторони розглянули питання реформування енергетичного сектору України, модернізації ГТС та співпраці в освоєнні нетрадиційних ресурсів. Також сторони обмінялися думками стосовно співробітництва у галузі ядерної енергетики і атомної промисловості, у нафтовій та вугільній сферах.