ua en ru

Україна та США 8-10 вересня проведуть військові навчання в Чорному морі

Україна та США 8-10 вересня проведуть військові навчання в Чорному морі.

Україна та США 8-10 вересня проведуть військові навчання в Чорному морі. Про це повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

"В період з 8 по 10 вересня 2014 року в північно-західній частині Чорного моря заплановано проведення двостороннього навчання Військово-Морських сил Збройних сил України та ВМС США "Сі Бриз-2014". Метою навчаннь є "Проведення міжнародної операції по установці і забезпечення зони безпеки судноплавства в кризовому районі", - йдеться в повідомленні.

Навчання пройдуть у відповідності з програмою двостороннього співробітництва між оборонними відомствами України та США, згідно з планом на 2014 р. Навчання проводитимуться в дусі програми "Партнерство заради миру", тому до участі в ньому традиційно запрошені ряд країн.

Крім України та США в навчаннях "Сі Бриз-2014", як планується, візьмуть участь Іспанія, Канада, Румунія та Туреччина. Загалом до морської компоненти повинні увійти 12 кораблів і суден забезпечення, в тому числі 5 кораблів і судів від ВМС ЗС України і 2 корабля від Державної прикордонної служби України.

Крім того, до заходів будуть залучені літаки і вертольоти морської авіації українських ВМС. Ряд країн направила на навчання військовослужбовців в якості спостерігачів - Грузія, Норвегія, Швеція та Франція.

Учасники маневрів в море відпрацюють такі завдання, як навчання з контролю за цивільним судноплавством у певних зонах, пошук і виявлення судна-порушника, проведення доглядових операцій, надання допомоги кораблю та інші.

Керівниками навчання є тимчасово виконуючий обов'язки заступника командувача ВМС ЗС України з бойової підготовки капітан 1-го рангу Олексій Неїжпапа та командор Джеймс Ейкен (ВМС США).

Планом навчання не передбачається проведення наземної фази, так само як і заходження в порт Одеси або порти інших міст України іноземних кораблів", - підкреслили в Міноборони.