ua en ru

Україна та Словаччина планують спільно виробляти біоетанол, - Присяжнюк

Україна та Словаччина планують розробити перший спільний інвестиційний проект з виробництва біоетанолу. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк під час зустрічі з послом Словацької республіки в Україні Павелом Гамжіком, передає прес-служба Мінагрополітики.

Україна та Словаччина планують розробити перший спільний інвестиційний проект з виробництва біоетанолу. Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк (на фото) під час зустрічі з послом Словацької республіки в Україні Павелом Гамжіком, передає прес-служба Мінагрополітики.

"Нам потрібно максимально використати потенціал вітчизняної цукропереробної та зернової галузей. Виробництво біоетанолу особливо для цього підходить. Такий, перший спільний зі Словаччиною, інвестиційний проект допоможе залучити новітні технології у виробництво біопалива на території України", - зазначив Микола Присяжнюк.

Планується, що реалізація проекту почнеться на одному з українських спиртозаводів вже до кінця 2013 р. Цим займеться спеціальна робоча група, яку буде створено вже найближчим часом.

Павел Гамжік зауважив, що словацька сторона готова до розробки такого інвестпроекту з Україною.

"Словаччина зацікавлена інвестувати в українські підприємства для виробництва біоетанолу. Ми маємо хороший досвід, а також необхідні технології. Тому співпраця у цьому напрямку буде ефективною", - зазначив посол.

Окрім цього, під час переговорів словацька сторона висловила готовність у наданні допомоги Україні в гармонізації законодавства в аграрній сфері після підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом.

З 2005 р. до 1 півріччя 2013 р. Словаччина інвестувала у сільське господарство України понад 14 млн дол. Товарообіг між двома країнами у 2012 р. склав понад 1 млрд дол.