ua en ru

Україна і Росія уклали контракт на постачання електроенергії до Криму, - Аксьонов

Україна і Росія уклали контракт на постачання електроенергії до Криму, - Аксьонов Джерело фото:EPA

Між Україною і Росією укладено контракт щодо забезпечення безперебійної подачі електроенергії до Криму. Про це сьогодні на підсумковій прес-конференції повідомив глава Криму, голова Ради міністрів Республіки Крим Сергій Аксьонов, повідомили в управлінні інформації та прес-служби глави Криму.

Переговори проходили між міністрами енергетики Росії та України. "Вчора був підписаний контракт з урядом РФ в частині забезпечення поставок електроенергії на територію півострова, тому починаючи з учорашнього дня відключень більше не буде, якщо цей договір не будуть порушувати наші українські партнери. Поставка електроенергії буде йти з території Росії, а Україна, фактично, буде тільки здійснювати транзит. Тому зараз відключень не передбачається, подача електроенергії буде здійснюватися в повному обсязі. Всі кошти, які повинні компенсувати різницю між тарифами, Україні виплачуються в повному обсязі. Тому вони самі мають бути зацікавлені в тому, щоб цей ринок зберігся", - пояснив Аксьонов.

За його словами, основним завданням Криму є нарощування власних електричних потужностей, на що планується витратити більше 40 млрд рублів. "Вже обговорюються питання реконструкції Кримської ТЕЦ, створення інших генеруючих потужностей. "Тим більше видобутку нашого газу, з урахуванням того, що ми буримо 4 свердловини, вистачить, щоб забезпечити виробництво електроенергії, причому за ціною нижчою, ніж та, яка нам подається з території України", - наголосив Аксьонов.

Як повідомлялося, у Криму у 2015 р. електроенергія для населення подорожчає на 30%.