ua en ru

Україна та Росія підписали меморандум про поглиблення співробітництва в галузі освіти

Україна та Росія 14 вересня 2012 р. підписали меморандум про взаєморозуміння між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України, Міністерством освіти і науки Російської Федерації та ПАТ "Промінвестбанк" про подальші заходи з розвитку та поглиблення співробітництва в галузі загальної середньої освіти на 2012-2014 рр. Про це повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

Угоду укладено у рамках проведення Днів науки і освіти РФ в Україні за участю міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника, міністра освіти і науки РФ Дмитра Ліванова та голови правління ПАТ "Промінвестбанк" Віктора Башкірова.

"Ми відзначаємо в Росії великий інтерес до вивчення української мови, понад мільйон російських громадян вважають українську мову рідною", - заявив Ліванов.

Згідно із підписаним меморандумом, з метою забезпечення подальшого розширення співробітництва у сфері загальної середньої освіти міністерства налагодять обмін досвідом з питань модернізації галузі загальної середньої освіти України і РФ, розроблять план спільних заходів з підтримки вивчення і викладання української мови та літератури в загальноосвітніх установах РФ, і, відповідно, російської мови та літератури в загальноосвітній навчальних закладах України, сприятимуть співробітництву українських і російських вчених, підтримуватимуть проведення спільних олімпіад, конкурсів і турнірів з різних шкільних навчальних дисциплін тощо.

Окрім того, міністерства і "Промінвестбанк" здійснять заходи щодо відкриття у м. Києві Українсько-російської гімназії з обов'язковим вивченням української мови та іноземних мов за навчальними планами, сформованими з урахуванням державних освітніх стандартів України і Росії. Меморандум також передбачає опрацювання міністерствами питання щодо відкриття, за наявності для цього необхідних умов, аналогічного навчального закладу в РФ.

Читайте також: "Уряд розробляє проект програми гуманітарної співпраці із Росією на 2013-1014 рр.", - Табачник

Крім того, відповідно до українсько-російських домовленостей, підписано міжурядову угоду про взаємне визнання Україною та РФ наукових ступенів і звань. "Таким чином, ми відійшли від процедури нострифікації дипломів, і відтепер талановиті дослідники України можуть навчатися в аспірантурі вищих навчальних закладів та наукових установ РФ і навпаки; а дипломи державного зразка Росії про присвоєння наукових ступенів і звань дають можливість працювати та займатися викладацькою й науковою діяльністю в Україні, а відповідні українські дипломи дають право працювати в РФ", - повідомив Табачник.