ua en ru

Україна і Росія повинні співпрацювати в галузі авіабудування, - Азаров

Україна і Росія повинні співпрацювати в галузі авіабудування. Про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

Україна і Росія повинні співпрацювати в галузі авіабудування. Про це сьогодні на засіданні Кабінету міністрів України заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.

"Авіакосмічна галузь - яскравий приклад того, які переваги дає співробітництво і кооперація, і які втрати несе розмежування потенціалу. Україна традиційно спеціалізується на створенні важких транспортних літаків, середньомагістральних пасажирських лайнерів і на авіадвигунобудуванні. У цій сфері ми досі випереджаємо світових розробників. Водночас в Росії в цих сегментах авіабудування помітних досягнень досі немає. Очевидно, що співробітництво в сфері авіабудування підсилює позиції наших країн", - зазначив Азаров.

За словами Азарова, сьогодні Україна разом з Росією реалізує такі проекти в галузі літакобудування, як серійне виробництво пасажирських літаків Ан-148; серійне виробництво пасажирських літаків Ан-140; модернізація літаків Ан-124-100; у рамках окремої міжурядової Угоди - розробка та серійне виробництво військово-транспортного літака Ан-70 з двигунами Д-27.

Також по його словам, реалізуються спільні проекти в авіабудуванні з Китаєм, Індією, Іраном, Казахстаном, Кубою та іншими країнами.

Крім того, прем'єр зазначив, що сьогодні завершується підготовка концепції державної цільової науково-технічної програми розвитку авіаційної промисловості України на період до 2020 р.

"Тому доручаю Мінпромполітики, Мінекономрозвитку, Мінфіну, МЗС, Державному космічному агентству Україні, Держконцерну "Укроборонпром" підготувати матеріали для проведення під моїм головуванням розширеної наради з питань розвитку вітчизняної аерокосмічної галузі. Треба розробити низку системних, конкретних заходів, що повинні простимулювати розвиток вітчизняного авіабудування. Особливо прошу врахувати, що більшість наших діючих, найбільш перспективних програм в авіабудівній галузі так чи інакше здійснюється і реалізується разом із Російською Федерацією. Прошу на це зважати: ми завжди відкриті для будь-якого співробітництва, але вже відпрацьовані схеми з надійними партнерами - повинні бути на першому місці", - додав Азаров.