ua en ru

Україна і Молдова висловили інтерес до одночасного приєднання до європейської енергетичної мережі ENTSO-E

Україна і Молдова висловили інтерес до одночасного приєднання до Європейської мережі системних операторів передачі електроенергії ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity). Як повідомили в молдавському уряді, про це було заявлено за підсумками минулого в Кишиневі 13-го засідання змішаної Міжурядової молдавсько-української комісії з торговельно-економічного співробітництва, яка відновила свою роботу після 5-річної перерви.
Сторони домовилися також про проведення дослідження щодо можливого об'єднання енергетичних ринків Молдавії і України. Молдавська сторона висловила зацікавленість у будівництві нової лінії електропередачі Бельци-Дністровськ потужністю 330 кВт. Крім того, Кишинів і Київ домовилися провести переговори щодо угоди про спільне використання Дністровського гідровузла.
Раніше заступник міністра економіки Молдови Іларіон Попа в ході зустрічі в Кишиневі з президентом Європейського інвестиційного банку Філіпом Майштадтом заявляв, що Молдова добиватиметься прискорення процесу свого підключення до ENSTO-E і планує вести переговори про вступ до неї окремо від України. Він зазначив, що Молдова може протягом 3-5 років підготувати свою електроенергетичну систему до приєднання до ENSTO-E, тоді як запропонована раніше формула, згідно з якою Молдова повинна приєднатися до неї одночасно з Україною, зажадає для вступу більш тривалий період - до 15 - 20 років. Заступник міністра економіки Молдови підкреслив, що уряд республіки спільно зі Світовим банком працює над планом і концепцією модернізації енергетичної системи республіки, що дозволить полегшити приєднання країни до ENSTO-E.
Прем'єр-міністр Молдови Володимир Філат заявляв, що виступає за якнайшвидше приєднання республіки до ENTSO-E для забезпечення своєї енергетичної безпеки та диверсифікації енергоресурсів. Молдавія планує, зокрема, за фінансової допомоги Євросоюзу побудувати високовольтну ЛЕП Бельци-Сучава для приєднання до електроенергетичної системи Румунії та отримання доступу до альтернативного джерела електроенергії. Філат відзначив, що зараз Молдавія купує електроенергію у Молдавської ГРЕС, розташованої в Придністров'ї та належить російській "Інтер РАО ЄЕС", а також у України. Однак поставки електроенергії здійснюються практично за однаковими цінами, і немає альтернативи.
У той же час, згодом віце-прем'єр, міністр економіки Молдови Валерій Лазер заявив, що Кишинів і Київ вивчать можливість одночасного приєднання до ENSTO-E. За його словами, Європейський союз готовий покрити приблизно 90% витрат на підготовку техніко-економічного обгрунтування проекту одночасного підключення Молдавії і України до ENSTO-E. Його планується розробити в найближчі 2 роки.
Румунія заявила раніше, що підтримає Молдову в процесі підключення її електроенергетичної системи до ENSTO-E.