ua en ru

Україна і Китай підписали меморандум про співпрацю в сфері водних ресурсів

Замміністра водних ресурсів Китаю Донг Лі та голова Державне агентство водних ресурсів Василь Сташук сьогодні підписали меморандум про співпрацю, передає кореспондент РБК-Україна.

"Народне господарство Китаю розвивається за допомогою водного фактора, ми будемо вивчати ці новітні технології Китаю і застосовувати їх в Україні. Це регація, і протипаводкові заходи, а найголовніше це збереження, відтворення та управління водними ресурсами", - заявивши Сташук.

Українська сторона бачить співпрацю з Китаєм у таких напрямках як науково-технічне співробітництво, енергозберігаючі технології, спільні проекти будівництва протипаводкових конструкцій.

Крім того, Україна сподівається на інвестиції з боку Китаю в рамках відтворення водних ресурсів "Ми ведемо такі переговори, відносного спільного виробництва реконструкції меліоративного комплексу нашої країни, а також виробництва техніки і зрошувальних систем", - сказав Сташук.

Зі свого боку китайська делегація запропонувала Україні обмінятися досвідом розвитку водної енергетики, доставки води в села, а також запропонувала спільне міжнародне співробітництво і більш тісні контакти: "Наша пропозиція полягає в тому, щоб в майбутньому між нашими двома структури були більш активні контакти, як на високому рівні, так і на рівні фахівців. А також між науково-технічними організаціями, які підзвітні нашим структурам ", - сказав Донг Лі.

Крім того, за словами Сташука сьогодні Україна вже підписала меморандуми про "водному" співпраці з Йорданією, Марокко і Єгиптом: "Крім цих меморандумів у нас є 7 міждержавних угод в питанні водного господарства на транскордонних об'єктах з країнами з якими межує Україна".