ua en ru

Україна та Білорусь створять єдину систему обміну митною інформацією

Міністерство доходів і зборів України і Державний митний комітет Білорусі створять єдину систему обміну інформацією.

Міністерство доходів і зборів України і Державний митний комітет Білорусі створять єдину систему обміну інформацією. Таке рішення було прийнято на черговому засіданні робочої групи щодо актуалізації регламенту обміну інформацією між двома країнами, яке відбулося 5-6 лютого в Мінську, передає прес-служба Міндоходів.

Завдяки системі сторони будуть обмінюватися попередньою інформацією про товари та транспортні засоби, які переміщуються через українсько-білоруський кордон, що сприятиме подальшому зростанню товарообігу між країнами.

Як відзначають фахівці Міндоходів, впровадження єдиної системи обміну інформацією, в першу чергу, буде сприяти зменшенню кількості незаконних переміщень. Наявність оперативної інформації від білоруських колег дозволить ефективніше використовувати систему аналізу ризиків. А це, в свою чергу, не тільки спростить митні процедури та скоротить час на їх проведення, але і посилить економічну безпеку країни.

Подібний обмін інформацією вже здійснюється Україною з митними органами Російської Федерації, Республіки Молдова та Польщі.

Нагадаємо, що проект міжнародної технічної допомоги "Сприяння створенню електронної системи попереднього обміну інформацією між митними службами Білорусі та України (PRINEX)" реалізує Міжнародна організація з міграції (МОМ) за фінансуванням Європейського союзу. Впровадження даного проекту забезпечать Державний митний комітет Республіки Білорусь і Міністерство доходів і зборів України в рамках флагманської ініціативи "Інтегроване управління кордонами" програми Європейського союзу "Східне партнерство".