ua en ru

Україна готова співпрацювати з Китаєм у сфері розвитку атомно-промислового комплексу

Україна готова співпрацювати з Китаєм у сфері розвитку атомно-промислового комплексу Фото: Міненерго (РБК-Україна)

Україна і Китай обговорили проект на базі шахти в Новокостянтинівському родовищі уранових руд

Україна зацікавлена і готова співпрацювати з китайськими компаніями щодо організації взаємовигідного виробництва тепловиділяючих збірок (ТВЗ) для задоволення потреб українських АЕС. Про це йдеться в заяві за підсумками зустріч заступника Міністра з питань європейської інтеграції Наталії Бойко з делегацією компанії China National Nuclear Corporation (CNNC) на чолі з президентом компанії Сі Цзяцзя, передає міністерство.

Наголошується, що у зустрічі також взяли участь представники Департаменту ядерної енергетики та атомно-промислового комплексу, ДП НАЕК "Енергоатом", ДК "Ядерне паливо".

Зокрема, сторони обговорили розширення співробітництва в області розвитку атомно-промислового комплексу України і КНР, а також організації виробництва ядерного палива та спільної реалізації інвестиційного проекту на базі шахти, що будується на Новокостянтинівському родовищі уранових руд.

"Підписання у жовтні 2016 Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та компанією China National Nuclear Corporation Меморандуму про співпрацю в області розвитку підприємств атомно-промислового комплексу України дало поштовх до прискорення процесів початку проектів з видобування урану та виробництва ядерного палива", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що за результатами зустрічі керівництва ДК "Ядерне паливо" і CNNC в лютому 2017 країни розробили і затвердили План робіт загальної українсько-китайської Робочої групи щодо спільного створення виробництва ядерного палива для реакторів типу ВВЕР-1000 в Україні.

Нагадаємо, глави Китаю Сі Цзіньпін заявив, що КНР готова зміцнювати відносини з Україною в політичній та інших сферах.