ua en ru

Україна готова платити за російський газ близько 300 дол. за тис. куб. м, - Дещиця

Україна готова платити за російський газ на рівні 300 дол. за тис. куб. м.

Україна готова платити за російський газ на рівні 300 дол. за тис. куб. м. Про це в інтерв'ю Die Welt заявив в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця (на фото), передає Reuters

Дещиця також розповів, що Київ домовляється з Польщею, Словаччиною та Угорщиною про альтернативні поставки газу та прагне підвищити рівень енергоефективності економіки.

Cвоєю чергою, Росія переводить Україну на режим передоплати у зв'язку із заборгованістю в розмірі понад 3,5 млрд дол. за поставлений газ. "Газпром" виставив "Нафтогазу" попередній рахунок за червень у розмірі більше 1,6 млрд дол., і якщо кошти не надійдуть, постачання газу Україні перервуться 3 червня 2014 р.

Нагадаємо, напередодні глава Міненерго РФ Олександр Новак заявив, що Росія готова обговорювати знижку на газ для України, якщо офіційний Київ заплатить 2,237 млрд дол. боргу за поставки російського палива за станом на 1 квітня. "Ми будемо це обговорювати, якщо вони заплатять хоча б борг на 1 квітня, а це 2,237 млрд дол.", - сказав він у відповідь на запитання про те, у якому випадку РФ готова знизити ціну на газ для України.

Раніше прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв заявляв, що Росія готова повернутися до переговорів з Україною про умови поставок і ціну газу в разі оплати частини боргу за вже поставлене паливо. "Ніхто ніколи не говорив: негайно віддайте 4 млрд дол. Але ви покажіть, що готові це робити. Якщо вони частину заплатять, це, як мінімум, основа для розмов", - зазначив 14 травня Медведєв.

Водночас НАК "Нафтогаз України" продовжує наполягати на збереженні ціни російського газу на рівні 268,5 дол. за тис. куб. м. Про це йшлося в ході вчорашньої зустрічі глави правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва і голови правління ВАТ "Газпром" Олексія Міллера.

Днем раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Ігор Діденко заявив про те, що борг "Нафтогазу" перед "Газпромом" до кінця травня складе близько 4 млрд дол., і якщо ціна газу становитиме 268,5 дол. за 1 тис. куб. м, НАК готова погасити цей борг.