ua en ru

Україна повинна піти шляхом розвиненого парламентаризму, - "Український вибір"

Україна повинна відмовитися від інституту президентства і піти шляхом розвиненого парламентаризму. Таку думку висловив заступник голови громадського руху "Український вибір" Юрій Загородній.

"З лютого 2014 р. Україна знову стала парламентсько-президентською республікою. Такою була вимога народу і "демократичної" опозиції. Правда, майданні лідери, які заявляли з трибун про повернення Конституції 2004 р., воліли не згадувати, як десять років тому голосували проти її прийняття. Всі ці роки вони залишалися прихильниками концентрації владних повноважень в одних руках. Тому немає нічого дивного в тому, що вже з перших днів нової коаліції колишні опозиціонери розпочали безкомпромісну боротьбу за всю повноту влади - без виключень і обмежень", - зазначив Загородній.

На думку експерта, минулі парламентські вибори, покликані забезпечити "перезавантаження" влади, тільки посилили протистояння, а громадяни знову стали заручником конфлікту двох гілок влади.

"У сформованій ситуації необхідно прийняти доленосне рішення: Україна повинна відмовитися від інституту президентства і піти по шляху розвиненого парламентаризму. Прозахідно налаштованим демократам у владі знову-таки варто скористатися європейським досвідом. Так, Німеччина є парламентською республікою, виконавча влада представлена урядом на чолі з канцлером, а глава держави виконує суто представницькі функції. Така модель може бути реалізована в Україні", - впевнений Загородній.

Експерт прогнозує, що перехід до парламентської республіки дозволить раз і назавжди усунути конфронтацію у владі. "Питання тільки в тому, чи готові політичні еліти в Україні відмовитися від інституту президентства", - підкреслив громадський діяч.