ua en ru

Україна має отримати томос до кінця року, - Парубій

Україна має отримати томос до кінця року, - Парубій Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Спікер повідомив, що провів зустріч з екзархом Вселенського патріархату в Україні

Вселенський патріарх Варфоломій має оголосити рішення про надання томосу українській православній церкві до кінця року. Про це повідомив голова Верховної ради Андрій Парубій під час відкриття ранкового засідання, передає кореспондент РБК-Україна.

Спікер повідомив, що провів зустріч з екзархом Вселенського патріархату в Україні.

"Щойно я провів зустріч з екзархам Вселенського патріархату в Україні. Я повідомив їм, що всі українські православні чекають рішення Патріарха. Я вірю, що до кінця року ми почуємо благу звістку з Константинополя від Вселенського патріарха Варфоломія", - заявив Парубій.

Нагадаємо, предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявляв, що Указ Вселенського патріарха про надання автокефалії Української православної церкви (УПЦ) отримає новий глава УПЦ, якого оберуть на Об'єднаному соборі.

Раніше в інтерв'ю РБК-Україна Філарет сказав, що на жовтневому синоді буде прийнято рішення про надання томосу. "Якщо патріарх призначив екзархів, які займаються підготовкою до Собору, значить, синод обов'язково буде вирішувати це питання", - зазначав предстоятель.

За його словами, призначені Вселенським патріархом екзархи - архієпископ Данило і єпископ Іларіон, мають інше призначення - вони будуть представляти Вселенського патріарха в підготовці майбутнього Собору Української церкви.