ua en ru

Україна повинна відмовитися від штучної підтримки курсу гривні, - Греф

Україна повинна відмовитися від штучної підтримки курсу гривні. Про це під час засідання Ради інвесторів під головуванням Президента України заявив голова "Сбербанку Росії" Герман Греф, передає кореспондент РБК-Україна.

"Економіка України багатовалютна, і, мені здається, критично важливо підтримувати рухливість валюти, займатися таргетуванням інфляції і не підтримувати штучний курс. Відмова від політики утримування гривни плідно впливатиме на зростання експортних операцій, насамперед у сфері металургії", - заявив Греф.

За його словами, в Україні існують проблеми, які перешкоджають притоку інвестицій в банківський сектор. "Вони пов'язані з особливістю розрахунку валютних позицій банків, обліком податкових збитків минулих років, а також великою часткою проблемних кредитів, що накопичилися в результаті кризи 2008 року. Ми складно пережили ситуацію 2008 року. На Україні ми не компенсували ще наші збитки. Поки наш фінансовий результат тут негативний і на серйозну суму, і якщо ми почнемо платити податки з цих збитків, то, звичайно, це дуже серйозно дестимулює інвестиції", - додав банкір.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко раніше заявив, що в Україні немає фіксованого курсу гривні.