ua en ru

Україна повинна домовитися з РФ про відновлення торговельно-економічних відносин у повному обсязі, - Азаров

Україна повинна домовитися з Російською Федерацією про відновлення торговельно-економічних відносин у повному обсязі. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров під час загальнонаціонального круглого столу щодо пошуку виходу з політичної кризи в Україні, передає кореспондент РБК-Україна.

"Які ж ризики ми зобов'язані мінімізувати і як це зробити? Перше: ми домовляємося з Росією про відновлення торговельно-економічних відносин у повному обсязі. На це спрямований цілий комплекс заходів, визначених документами, які будуть підписані в ході засідання україно-російської міждержавної комісією 17 грудня в Москві. Знімаємо 15 млрд негативного сальдо балансу торгівлі (з Митним союзом)", - зазначив Азаров.

Також він підкреслив, що серед найважливіших документів - це дорожня карта щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі між РФ і Україною на 2013-2015 рр.

"Документ повністю відпрацьований", - заявив Азаров.

За його словами, Кабінету міністрів України необхідно підписати угоди з урядом РФ з реалізації заходів державної підтримки відновлення серійного виробництва літаків сімейства АН-124 з двигунами Т-18 і їх модифікаціями. Азарова впевнений, що після підписання більш активно запрацює українська авіаційна галузь.

Прем'єр зазначив, що також необхідно підписати меморандум між урядами РФ і України про співпрацю у створенні космічного ракетного комплексу надважкого класу, а також меморандум про наміри щодо активізації співпраці через побудову між Міністерством промисловості і торгівлі РФ та Мінпромполітики України. Крім того необхідно угода між сторонами у сфері ядерної та авіаційної безпеки, що також відкриває шлях до розвитку української ядерної галузі

За словами Азарова, також необхідно підписати меморандум про спільні дії з організації будівництва транспортного переходу через Керченську протоку, а крім того необхідний протокол між учасниками про постачання товарів по виробництву і кооперації в 2014 р, який повністю зніме всі спірні питання.