ua en ru

Україна поки не буде впроваджувати модернізоване ядерне паливо РФ

Україна поки не буде впроваджувати модернізоване ядерне паливо РФ Фото: Юрій Недашковський

РФ хоче витіснити з України американське ядерне паливо Westinghouse

Україна не буде впроваджувати модернізоване російське ядерне паливо ТВСА-12 до повного вивчення його характеристик, а також оцінки досвіду його експлуатації на АЕС. Про це журналістам заявив президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає кореспондент РБК-Україна.

Він нагадав, що Україна в 2013 р. заявила про плани впровадження цього палива і зробила замовлення дослідної партії на 2014 р. для Рівненської АЕС.
"У минулому році у мене виникло багато питань щодо ТВСА-12... Я вважаю, що ми тільки на початку шляху. Ми ще вивчаємо паливо. Якщо відкинути політичну складову, а залишити чисто технологічну, то нам потрібно виконати ще дуже багато аналізів і оцінити паливо", - сказав Недашковський.

За його словами, для впровадження модернізованого російського ядерного палива потрібен належний досвід експлуатації, вивчення українськими фахівцями всіх обґрунтувань безпеки та технічні характеристики.

Крім того, глава "Енергоатому" сказав, що росіяни позиціонують своє паливо як несумісне з паливом американсько-японської компанії Westinghouse, що Україна впроваджує для зниження залежності від поставок з Росії. "Вони це теж розглядають як варіант витіснення палива Westinghouse", - додав Недашковський.

При цьому він зазначив, що рішення 2013 р. про впровадження палива ТВСА-12 приймалося поспіхом і підкилимно, а також всупереч усім технічним регламентам.

"Технічне концептуальне рішення там було погоджено взагалі за один день. По дзвінку з Москви, коли там була українська переговорна делегація. Там багато такого, що йде всупереч здоровим процедур", - додав Недашковський.

"Але росіяни на ньому дуже сильно наполягають і, чесно кажучи, застосовують різні види тиску, в тому числі і непарламентські, коли на гроші "Росатому" готуються публікації різних так званих експертів", - сказав президент "Енергоатому".

Нагадаємо, 3 червня повідомлялося, що "Росатом" розраховує на поставки нового ядерного палива в Україну в 2016 р.