ua en ru

Україна буде судитися з Росією за борги ЄЕСУ

Україна буде судитися з Росією за борги ЗАТ з іноземними інвестиціями "Промислово-фінансова корпорація "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ). Зокрема, захист інтересів України в особі Кабінету міністрів у справі за позовом Міністерства оборони РФ щодо стягнення з України 3 млрд 239,449 млн грн за боргами ЄЕСУ здійснюватиме Міністерство юстиції України. Про це заявив заступник міністра юстиції Дмитро Ворона, повідомляє прес-служба Мінюсту.

За словами заступника міністра юстиції, незважаючи на надані російською стороною документи щодо зобов'язань українського Уряду сприяти поверненню цього боргу, український Мін‘юст не вважає однозначними аргументи позивача, представлені у суді.

За словами Ворони, Мінюст буде доводити у суді, що надані РФ урядові гарантії не були оформлені належним чином і можна вести мову про задекларовану готовність Кабінету міністрів України лише сприяти погашенню указаного боргу.

"У процесі захисту інтересів держави Мінюст буде також дотримуватися тієї правової позиції, що борги, які створюються суб‘єктами підприємницької діяльності, мають погашатися самими суб‘єктами, їх засновниками або керівниками, дії яких призвели до створення боргу", - йдеться в повідомленні відомства.

Читайте також: ЄСПЛ завершив публічні слухання у справі "Тимошенко проти України" (відео)

Зазначимо, позов пред'явлено за результатами розслідування діяльності компанії ЄЕСУ, до керівництва якої причетна екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. У першому судовому засіданні 5 вересня суддя Івченко повідомив, що за такими справами немає термінів давності і пом'якшуючих обставин, оскільки в міждержавній практиці по боргах приватних компаній, таких як ЄЕСУ, якщо гарантом виступала держава (Кабмін України при прем'єрі Лазаренко), не може бути ніяких послаблень.