ua en ru

Україна домагатиметься перегляду мита в рамках СОТ на продукцію агросектору, легпрому, авіа- і автомобілебудування, - експерт

В рамках процесу перегляду Україною умов свого членства у СОТ країна буде домагатися перегляду мит на продукцію аграрного комплексу, легкої промисловості, а також авіа- і автомобілебудування. Про це в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна" повідомив президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Анатолій Кінах.

"Поки рано говорити про конкретні ставки. В цілому можна сформулювати ключові напрями, за якими ми повинні домагатися посилення захисту. В першу чергу це аграрний комплекс, особливо продовольство. Другий напрямок - авіа- і автомобілебудування. Враховуючи, що Україна має значний потенціал для розвитку авіабудування, особливо в класі магістральних літаків, нам необхідно зберегти наявні виробничі потужності. Наступний блок - легка промисловість... До кінця поточного року ми повинні остаточно визначитися з нашими пропозиціями по тарифах, збільшення перехідних періодів і можливостями використання інших захисних заходів з тим, щоб приступити до консультацій в рамках СОТ", - сказав Кінах.

Він повідомив, що на даний момент Україна підтвердила своє право країни-учасниці СОТ на перегляд умов членства в наступному трирічному періоді - у 2012-2014 рр.

"Зараз йде наступний, теж дуже важливий етап - аналіз структури нашого торгового обороту, роботи окремих галузей економіки, особливо ризикових, а також досвіду боротьби з недобросовісною конкуренцією. Поки ця робота знаходиться на початковому етапі", - відзначив Кінах.

За його словами, Україна не збирається створювати залізну завісу перед імпортом, але повинна сучасними економічними методами захищати свого виробника

"За останні 10 років середній рівень торговельних тарифів знизився в 6-7 разів! Середньозважений торговий тариф на початок 2000 р. в Україні становив 29-30%, а зараз - максимум 4-6%. Ми не говоримо про створення залізної завіси перед імпортом, але ми повинні сучасними економічними методами захищати нашого виробника, створювати умови рівноправної конкуренції", - вважає президент УСПП.