ua en ru

Україна в найближчі роки буде знаходити в особі ЄС сильного партнера, - Бубі

Україна в найближчі роки буде знаходити в особі ЄС сильного партнера, - Бубі

Для успішної європейської інтеграції України важливим проривом буде витіснення олігархів з політики і з судів, вважає Маттес Бубі, директор представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі, який візьме участь в VII Національному експертному форумі Інституту Горшеніна.

"Українці не довіряють виконавчої, законодавчої та судової влади. При будь-якій можливості вони намагаються уникнути вирішення спорів за допомогою поліції чи судів. Вважається, що на законодавчі та правоохоронні органи вплив у власних інтересах має обмежену кількість впливових людей. Однак демократія не може функціонувати без верховенства права. На жаль, прості люди відчувають, що їх інтереси ущемлені інтереси олігархів", - зазначив він, підкресливши, що витіснення олігархів з політики і з судів стане важливим проривом для успішної євроінтеграції України.

Разом з тим він зазначив, що в українців немає принципових відмінностей у цінностях порівняно з громадянами ЄС. Відмінності між ними та українцями не більше, ніж такі між різними країнами і народами всередині Європейського Союзу, підкреслив він.

"З 1995 року Україна – одна із 47 європейських країн, що входять до Ради Європи, також вона підписала Європейську конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод. Тому з юридичної точки зору українці поділяють однакові цінності з усіма європейцями. Перевірка реальністю може виявити якісь незначні відмінності в оцінці цінностей порівняно з іншими європейськими націями і спільнотами. Однак, такі відмінності є і всередині Європейського Союзу. В загальному ж, ніяких істотних відмінностей немає", - запевнив Маттес Бубі.

Крім цього директор представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі зазначив, що криза відцентрових та ізоляціоністських процесів в Європі, що загострилася на тлі міграційного кризи, Brexit, ідеї "Європи різних швидкостей" і т. д., близький до подолання.

"Спостерігаються ознаки подолання кризи в найближчому майбутньому. Brexit вже створив нову атмосферу єднання. Уряду євроскептиків у Польщі та Угорщині озвучили сильні заяви в підтримку необхідності змусити Європейський Союз функціонувати. Вибори в Нідерландах і Франції показали обнадійливі результати, в той час як результати виборів у Великобританії показали меншу підтримку по відношенню до Brexit. Очікується, що майбутні вибори в Німеччині у вересні також виявляться проєвропейськими, оскільки головні кандидати - Канцлер Ангела Меркель і колишній президент Європейського Парламенту Мартін Шульц – виступають за навіть більш інтегровану Європу. Україні не варто турбуватися – в найближчі роки вона буде знаходити в особі Європейського Союзу сильного партнера", - запевнив Маттес Бубі.

Нагадаємо, директор представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Маттес Бубі стане одним з ключових спікерів Національного експертного форуму Інституту Горшеніна, який пройде в Києві 15 черя.

Також у Форумі візьмуть участь: Степан Кубів, перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економічного розвитку і торгівлі України; Іванна Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Ірина Геращенко, перший віце-спікер Верховної Ради України; Мустафа Найєм, народний депутат України; Олена Сотник, народний депутат України; Хьюг Мингарели, Посол ЄС в Україні; Жером Ваше, постійний представник МВФ в Україні; Торстен Воллерт, член Європейської Комісії, Група підтримки України, керівник підгрупи з питань енергетики; Люк Якобс, посол Бельгії в Україні; Жан-Батист Жанжен Вильмер, директор Інституту стратегічних досліджень при Міністерстві оборони Франції (IRSEM); Георгій Логвінський, народний депутат України, заступник Голови Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи; Роман Опимах, виконавчий директор Асоціації газодобувних компаній України; Роман Ніцович, керівник програм DiXi Group та інші політики, експерти, представники міжнародних організацій та дипломатичних місій