ua en ru

Україна в 2017 році накопичила близько 19 млрд доларів міжнародних резервів

Україна в 2017 році накопичила близько 19 млрд доларів міжнародних резервів Фото: резерви України в 2017 році склали близько 19 млрд доларів (НБУ)

Рівень резервів на кінець року перевищив прогноз Нацбанку

Міжнародні резерви України на 1 січня 2018 склали 18 808 450 000 доларів (за попередніми даними), що на 21% більше ніж на початок року. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, збільшення резервів сприяло, насамперед, надходження фінансування від Міжнародного валютного фонду на рівні близько 1 млрд доларів, а також купівлі Національним банком на тлі сприятливої ситуації на валютному ринку 1,3 млрд доларів при проведенні валютних інтервенцій.

Таким чином, рівень міжнародних резервів на кінець 2017 року перевищив прогноз Національного банку (18,6 млрд доларів в еквіваленті, згідно інфляційного звіту за жовтень-2017), незважаючи на незначне скорочення в грудні (на 0,5%).

Зміна рівня міжнародних резервів протягом грудня було, в свою чергу, обумовлено надходженнями на користь уряду в сумі 588,8 млн доларів (з них 586,4 млн доларів - від розміщення державних облігацій), а також виплатами за зовнішнім боргом, а саме:

- на обслуговування і погашення державного боргу в іноземній валюті було направлено 423,6 млн доларів, з яких 403,1 млн доларів становили обслуговування та погашення облігацій внутрішньої державної позики;

- на користь Міжнародного валютного фонду було здійснено платежі в сумі 161,8 млн доларів

На додаток, для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних часовими факторами, Національний банк у грудні продав на міжбанківському валютному ринку 232,5 млн доларів, з яких 85 млн доларів - за інтервенцій у формі запиту щодо найкращого курсу.

У той же час, Національний банк минулого місяця також купив на міжбанківському валютному ринку 50 млн доларів за інтервенцій у формі запиту щодо найкращого курсу. Таким чином, обсяг чистого продажу валюти при валютних інтервенціях у грудні становив 182,5 млн доларів.

За станом на 1 січня 2018 обсяг міжнародних резервів покриває 3,6 місяці майбутнього імпорту і є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку.

Нагадаємо, Національний банк в 2018 році повинен перерахувати до державного бюджету 50,5 млрд гривень свого прибутку за минулий рік.

Частина з цих коштів буде спрямована на поповнення міжнародних резервів.