ua en ru

УКБС виступає за однакові підходи до оцінки кредитних ризиків по простроченій заборгованості.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до Національного банку України відносно необхідності внесення змін до Положення про порядок формування та використання резерву для відшкодування можливих втрат за кредитними операціями банків. Цей документ затверджено постановою правління Національного банку України № 279 від 06 липня 2000 р., повідомляє прес-служба асоціації.

УКБС вважає, що потрібно застосовувати однакові підходи до оцінки кредитних ризиків по простроченій заборгованості, по основному боргу, по кредиту й по нарахованих прострочених відсотках цього кредиту. Однакові терміни формування резервів при розрахунку кредитних ризиків необхідно застосовувати, оскільки таким чином синхронізуються за часом формування резервів як по тілу кредиту, так і по нарахованих доходах.

Ці зміни потрібні, тому що останнім часом спостерігається зростання в балансі банків частки простроченої заборгованості по кредитних операціях і, відповідно, зростання витрат на відрахування в резерви і збільшення негативно класифікованих активів. Відповідно до Положення при прострочці сплати не менше 90 днів застосовується норматив відрахування в резерви в розмірі 100% від суми основного боргу. При цьому для розрахунку резерву береться до уваги додатковий розріз портфелю для обчислення резерву за фінансовим станом позичальників, характером забезпечення кредитів та ін.