ua en ru

УКБС закликає В.Ющенка підписати закон щодо подолання фінансової кризи.

Український кредитно-банківський союз (УКБС) закликає Президента України Віктора Ющенка підписати закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою подолання фінансової кризи". Про це йдеться у листі до гаранта Конституції від керівництва асоціації "Український кредитно-банківський союз", повідомляє прес-служба УКБС. На думку експертів асоціації, цей закон дозволить підвищити ефективність антикризових заходів, створити умови для відновлення економічної стабільності в державі, не допустивши подальшої девальвації гривні, та захистити пріоритет економічної безпеки України. Закон, направлений на поновлення кредитування економіки, передбачає обмеження відтоку валюти з країни, захист інтересів населення та бізнесу, подолання кризи довіри банківської системи.

"Закон направлений на зміцнення національної грошової одиниці шляхом суттєвого зменшення спекулятивного тиску на гривню, обмеження відтоку валюти з країни та підвищення довіри до банківських вкладів в національній валюті. Значна частина його положень є компромісним рішенням існуючих на сьогодні проблем у відносинах кредитор-позичальник, - зазначає генеральний директор УКБС Галина Оліфер. - Він максимально збалансовує інтереси як позичальників (юридичних та фізичних осіб), так і кредиторів, а також передбачає щорічне зменшення частини основного непогашеного боргу, реструктуризацію кредитів з урахуванням фінансового стану позичальників. Ці аргументи сприяли тому, що за прийняття закону ще у червні 2009 р. проголосувала конституційна більшість - 362 народні обранці, але закон не був своєчасно поданий на підпис Президента".

УКБС зазначає, що станом на 1 жовтня 2009 р. золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 30%, дефіцит іноземної валюти внаслідок збільшення платежів за імпортними контрактами і скороченням експортних надходжень вже складає близько 1 млрд дол. Одночасно більше чверті запланованої доходної частини бюджету України 2009 р. (а це понад 8 млрд дол.) знаходиться поза межами України у якості валютної виручки.

Експерти УКБС вважають, що в Україні необхідно вводити обов'язковий продаж валютної виручки експортерами, який запроваджено у більшості країн, та скорочувати терміни її повернення з метою забезпечення стабільності валютних надходжень до країни, утримання курсу національної грошової одиниці та запобігання руйнівних для економіки країни наслідків її обвальної девальвації.