ua en ru

УКБС виступає за право ПАТ самостійно визначати необхідність лістингу

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до Комітету з питань економічної політики з проханням підтримати проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про акціонерні товариства", реєстр. № 6293 від 13 квітня 2010 р. та сприяти його прийняттю Верховною Радою. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Законодавча ініціатива стосується внесення змін до діючих положень Закону України "Про акціонерні товариства" в частині надання публічним акціонерним товариствам права самостійно визначати необхідність проходження лістингу, оскільки діюча на сьогоднішній день норма щодо обов'язкового проходження процедури лістингу публічними акціонерними товариствами вносить суттєві ускладнення у розвиток корпоративних відносин.

Згідно Закону України "Про акціонерні товариства" публічне акціонерне товариство (ПАТ) зобов'язане пройти процедуру лістингу, залишатися у біржовому реєстрі принаймні на одній фондовій біржі та укладати договори купівлі-продажу акцій емітента на цій біржі. Невиконання зазначених вимог є порушенням законодавства і може стати підставою для застосування до акціонерного товариства з боку Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку досить серйозних санкцій у вигляді попередження або зупинення на термін до одного року розміщення та обігу цінних паперів емітента, а також застосування штрафних санкцій у розмірі від тисячі до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

В УКБС зазначають, що на практиці у більшості ПАТ після первинного розміщення акцій та внаслідок визначення реальних власників, акції перестають бути об'єктом купівлі-продажу на ринку, що робить неможливим обіг цінних паперів виключно на фондових біржах. У зв'язку з цим для дотримання чинних вимог щодо внесення акцій емітента до відповідного рівня лістингу акціонерні товариства вимушено створюють штучний обіг цінних паперів на біржі, що має негативні наслідки як для емітентів, так і для фондового ринку в цілому.