ua en ru

УКБС виступає проти скасування промислово-фінансових груп.

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до Верховної Ради України щодо необґрунтованості запропонованого у законопроекті № 6330 від 22 квітня 2010 р. скасування промислово-фінансових груп. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

Зазначеним законопроектом пропонується скасувати Закон України «Про промислово-фінансові групи в Україні» на підставі того, що діяльність зазначених груп, на думку Кабміну не є економічно та юридично обґрунтованою. Також пропонується внести відповідні зміни до Господарського кодексу України та Закону України «Про банки і банківську діяльність». У разі прийняття зазначеного проекту, банки будуть позбавлені права бути учасниками промислово-фінансових груп (ПФГ).

Експерти УКБС зазначають, що відповідно до ст. 125 Господарського кодексу України, промислово-фінансова група є об'єднанням, яке створюється за рішенням Кабінету Міністрів України на певний строк з метою реалізації державних програм розвитку пріоритетних галузей виробництва і структурної перебудови економіки України, включаючи програми згідно з міжнародними договорами України, а також з метою виробництва кінцевої продукції.

Такі об'єднання є економічною формою взаємодії відповідних фінансових і промислових залежних організацій та їх головного підприємства, що дає можливість здійснювати оперативне та гнучке управління фінансовими потоками, перерозподіляючи капітал між різними підрозділами відповідно до стратегічно обраних цілей учасників ПФГ.