ua en ru

УКБС виступає проти скасування обов’язкового використання юрособами печаток у господарському обороті

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" вважає передчасною ідею скасування обов'язкового використання юридичними особами печаток у господарському обороті з огляду на ризики створення необмеженого підґрунтя для можливих зловживань і шахрайства (особливо у фінансово-кредитній сфері) та додаткових витрат бізнесу. Про це повідомляє прес-служба асоціації.

В УКБС зазначають, що згідно діючого законодавства України, наявність печатки є однією з основних ознак ідентифікації юридичної особи та юридичної сили документа, який потребує особливого засвідчення його дійсності. Також обов'язковість печатки в юридичної особи закріплена у великій кількості підзаконних нормативних актів, які, зокрема, регулюють банківські операції, оформлення податкової звітності, подання документів до державних органів та виконання інших дій, що потребують додаткового підтвердження (яке забезпечується печаткою) тощо. Таким чином, відміна обов'язковості посвідчення підпису уповноваженої особи підприємства печаткою може створити додаткове підґрунтя для зловживань через підвищення можливостей для підробки документів та підпису особи, яка має право представляти інтереси юридичної особи. І навпаки особа, що фактично підписала документ, зможе оскаржити факт підпису на цьому документі з урахуванням відсутності додаткового засвідчення її підпису. Про фактичну неможливість установлення належності малої графічної форми (підпису) особі, яка його проставила, також підтверджують висновки експертів під час проведення почеркознавчої експертизи.

Також це позбавить підприємства додаткового механізму контролю за дотриманням порядку зберігання печаток та законністю користування ними, який посилюється передбаченою законодавством кримінальною відповідальністю за злочини, пов'язані із підробленням печаток, їх викраденням або заволодінням шляхом шахрайства, чи зловживанням службовим становищем.