ua en ru

УКБС пропонує удосконалити термінологію законопроекту про фінмоніторинг

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) пропонує удосконалити термінологію законопроекту про фінансовий моніторинг. Про це повідомляє прес-служба УКБС.

"Наприклад, проектом вводиться обов'язок суб'єкта первинного фінмоніторингу здійснювати поглиблену перевірку ідентифікаційних даних клієнта у разі виникнення сумнівів у достовірності чи повноті наданої інформації про клієнта. При цьому, відсутнє визначення поняття "поглибленої" перевірки та обсяг заходів, які суб'єкт має здійснити при цьому. Крім того, потребують уточнення такі поняття, як "натяк у здійсненні заходів з фінансового моніторингу", "електронний переказ коштів" тощо. А визначення термінів "пов'язані особи", "суспільно небезпечне діяння", що вживаються у проекті, вимагають узгодження з нормами чинного законодавства, зокрема Кримінального кодексу, законів про банки і про фінансові послуги", - йдеться в повідомленні.

Експерти зазначають, що наявність у проекті закону норм, які допускають неоднозначне розуміння їх змісту, не лише ускладнить практичне виконання законодавчих вимог у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а й може призвести до порушення прав суб'єктів первинного фінмоніторингу внаслідок застосування до них санкцій.

Крім того, для забезпечення ефективності застосування суб'єктами первинного фінмоніторингу вимог законодавства з питань протидії відмиванню "брудних" коштів, УКБС пропонує удосконалити процедуру ідентифікації клієнтів, перевірки їх ідентифікаційних даних та вивчення діяльності у випадках, установлених законом.

Читайте також: Янукович доручив вжити заходів із протидії легалізації доходів