ua en ru

УКБС пропонує дозволити оплату судового збору через банкомати

За згодою суду, факт сплати судового збору може бути підтверджено квитанціями, виданими платіжними пристроями. Про це зазначає асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз", яка опрацювала питання щодо спрощення сплати судового збору з Державною судовою адміністрацією України та Національним банком України, передає прес-служба УКБС.

Ініціатива УКБС полягає в розширенні для фізичних і юридичних осіб, які звертаються до суду, можливостей оплати судового збору - не тільки через установи банків чи відділення зв'язку, як це є на сьогодні, але і за допомогою сучасних платіжних пристроїв - банкоматів, платіжних терміналів, програмно-технічних комплексів самообслуговування і т.д.

Ефективна реалізація зазначеної ініціативи залежить від готовності українських судів приймати в якості підтвердження сплати судового збору касові документи, що формуються із застосуванням платіжних пристроїв. Адже до недавнього часу окремі суди навіть не були згодні приймати як належне доказ платіжні доручення, підписані касиром банку та скріплені печаткою відділення, та керуючись роз'ясненням ДСАУ від 10.11.2011 № 12-6621/11 вимагали запевнення платіжки керівником банку та головним бухгалтером з печаткою установи банку.