ua en ru

УКБС пропонує не проводити банками додаткового оцінювання майнових прав на нерухомість

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" (УКБС) звернулась до Національного банку України (НБУ) з пропозиціями не проводити додаткове оцінювання майнових прав на нерухоме майно (у разі надання банками кредитів на їх придбання у продавців/замовників) для зниження вартості кредитів.

На думку УКБС, доцільніше використовувати ринкову вартість, зафіксовану у договорі купівлі-продажу, оформленому не раніше ніж за місяць до укладення договору застави.

"Слід врахувати, що сам факт публічного продажу вказаного майна замовниками будівництва широкому колу покупців уже свідчить про ринкове (на основі взаємодії попиту та пропозиції) формування ціни його продажу, - зазначила гендиректор УКБС Галина Оліфер. - Це переконує у тому, що вимога про додаткову оцінку майна суб'єктом оціночної діяльності у даному випадку є зайвою, а її здійснення необґрунтовано підвищує витрати позичальників на його придбання".

Крім того, експерти висловились за встановлення більш диференційованих вимог для різних груп кредитів фізичних осіб при визначенні стану їх обслуговування, що дозволить адекватно оцінити наявний рівень ризику.

Читайте також: ФГВФО вдвічі зменшив розмір підвищення відрахувань для банків.