ua en ru

УКБС звернулась до Януковича з проханням надати банкам доступ до держреєстрів

Асоціація "Український-Кредитно Банківський Союз" звернулась до Президента України Віктора Януковича з проханням надати банкам доступ до державних реєстрів, що містять інформацію про фінансовий стан позичальника. Про це повідомляє прес-служба УКБС.

"Доступ банків до державних реєстрів посилить взаєморозуміння між банками та їх клієнтами, зменшить кількість зловживань у фінансовій сфері, сприятиме відновленню національної економіки та укріпленню міжнародного іміджу України як держави, що всіляко забезпечує прозорість господарських відносин", - відмітила генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

УКБС зазначив, що сьогодні банківські установи можуть в режимі он-лайн отримувати інформацію лише з двох із більш ніж двадцяти існуючих державних реєстрів: Єдиного державного реєстру судових рішень та Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

"Така обмеженість призвела до неврахування ризиків при наданні кредитів, що спричинило збитки у банківській системі (близько 8 млрд грн на 1 січня 2012 р.) та породжує недовіру до позичальників, тим самим знижуючи обсяги кредитування", - йдеться в повідомленні.