ua en ru

Кримінальне провадження з розміщення ОВДП у 2013 р несе загрозу фінансовій стабільності України

Російські ділові кола намагаються звинуватити Україну в спробах ухилитися від виплати 3 млрд дол., які уряд Азарова залучив в грудні 2013 р. в результаті розміщення суверенних євробондів. Про це повідомляє видання "Апостроф".

Повідомляється, що причиною цих звинувачень стало відкрите СБУ кримінальне провадження за фактом зловживання владою та службовим становищем, а також у порушенні бюджетного законодавства при забезпеченні випуску облігацій зовнішньої державної позики на суму 3 млрд дол. в грудні 2013 р. колишнім міністром фінансів і поруч інших чиновників" уряду Азарова. Про це заявив екс-міністр фінансів Ігор Мітюков.

Мітюков зазначив, що дії СБУ спровокували паніку серед кредиторів України. При цьому ніяких підстав для цього немає. Мінфін у своїй заяві зазначає, що в проект бюджету-2015 закладена необхідна для виплати сума Росії. Мінфін не має наміру ухилятися від взятих у 2013-му році зобов'язань: КМ підтвердили, що умовою надання коштів шляхом викупу ОВДП Фондом національного добробуту РФ через ірландську біржу була можливість вимагати дострокового погашення боргу, якщо державний і гарантований борг України перевищить 60% від ВВП. Але поки що цей показник не виведений.

При цьому керівники відомства повідомили, що про дострокове погашення 3 млрд дол. можна буде говорити лише у другому кварталі наступного року, коли будуть остаточні дані за розміром ВВП. Тоді ж стануть зрозумілі і обсяги державного боргу України.

За словами Мітюкова, остаточно говорити про розмір держборгу до ВВП можна буде тільки після березня 2015 року. "Співвідношення держборгу до ВВП можна буде оцінити після закінчення не тільки року, але й звітного періоду. Як правило, статистика по высполнению бюджету з'являється не раніше березня. Ось починаючи з березня ми і будемо оцінювати, яке було співвідношення держборгу до ВВП, можливо, і менше 60%. Поки ж всі розмови про перевищення цього показника, носять лише умоглядний характер", - додає Мітюков.

Нагадаємо, що, за прогнозами МВФ, 2014 року показник держборгу може скласти 67,6% від валового внутрішнього продукту, а це означає право Росії достроково вимагати повернення трьох мільярдів позики.

Експерти вважають, що комусь дуже вигідно перевести досить умовні прогнози в розряд справджених реалій і звинуватити Україну в неплатоспроможності і намагання ухилитися від виплат зовнішніх боргів. І що більш дивно - роблячи такі різкі заяви, СБУ повинна розуміти і прораховувати всі ризики, неузгодженість у діях силового та економічного блоку. Подібні дії тільки погіршують зовнішній імідж України як платоспроможного позичальника та надійного фінансового партнера. Падіння кредитних рейтингів країни обмежує можливості залучати фінансові ресурси для підвищення обороноздатності країни, так і для проведення структурних реформ і стабілізації економіки.